Help, ik hoor een piep! De oorzaken van tinnitus en wat eraan te doen? - Hoorcentrum Orena
ik hoor piep oorzaken tinnitus

Help, ik hoor een piep! De oorzaken van tinnitus en wat eraan te doen?

Help, ik hoor een piep! De oorzaken van tinnitus en wat eraan te doen? 1280 853 Hoorcentrum Orena

We leven in een tijd waar geluid niet meer weg te denken is: muziek, werk, Netflix, gamen,… Een wereld waarin het amper nog muisstil is. Gehoorklachten komen in onze maatschappij meer en meer voor. Sommigen onder ons horen zelfs een bepaald geluid in het oor, zonder dat er effectief geluid wordt aangeboden, dit wordt ‘oorsuizen’ of ‘tinnitus’ genoemd. Maar hoe ontstaat tinnitus eigenlijk?

Wat is tinnitus en hoe ontstaat het?

Tinnitus kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een blootstelling aan lawaai die onzichtbare, blijvende schade opwekt. Pas later (na 24 tot 72 uur) kan dit leiden tot een permanente piep of ruis in het oor. Het geluid doet denken aan een  hoge pieptoon, die je soms kan ervaren na een avondje stappen of het ruisgeluid van een oude breedbeeldtelevisie.

Bij de meeste mensen zal deze piep spontaan verdwijnen. Bij een klein percentage ontwikkelt dit symptoom zich tot een langdurige tinnitus. We zien dat ondanks de afwezigheid van concerten in het laatste jaar (door de coronacrisis) er toch een stijgende tendens is in het aantal patiënten met tinnitus en overgevoeligheid aan geluid (ook wel hyperacusis genoemd). Dit is mogelijk te wijten aan een te hoge geluidsterkte tijdens het televisiekijken of gamen, maar bij tinnitus moeten we ook rekening houden met oorzaken die op het eerste zicht niets met je oor te maken hebben. Stress en een slechte nachtrust bijvoorbeeld kunnen het gepiep versterken en een vicieuze cirkel creëren. Het slechte slapen of de stress veroorzaken een toename van de tinnitus, die op zijn beurt weer invloed heeft op de nachtrust.

De symptomen van tinnitus

Tinnitus is een symptoom, geen stoornis op zich. Maar wat zijn nu de belangrijkste eigenschappen van tinnitus? Zoals gezegd hoor je na blootstelling aan geluid voor langere tijd een hoge piep -of ruistoon in je oor. Dit is het eerste, fysische alarmsignaal in het brein dat zegt dat er iets fout gaat. Anderzijds heeft tinnitus ook een sterke psychologische component. Als je te maken krijgt met pijn, een verminderd gehoor, overmatige druk in het hoofd en/of tinnitus spreken we over een psychosomatisch probleem. Uit studies is gebleken dat hoe minder aandacht je schenkt aan het tinnitusgeluid, hoe minder het zich zal manifesteren. Door het (onbewust) creëren van angst, kan het geluid ook erger worden. Laat je dus niet opjutten door de informatie die je online vindt, maar probeer vooral rustig te blijven. Bij de meeste mensen gaat dit geluid na een bepaalde tijd ook gewoon weer weg.

Behandeling van tinnitus

Het goede nieuws is dat tinnitus wel degelijk kan opgelost worden. Een multidisciplinair team zal samenwerken om jouw symptomen op te lossen. Er bestaan heel wat behandelingswijzen voor tinnitus

  • Het aanpakken van de slaapproblematiek om zo de gevoeligheid voor tinnitus te verminderen
  • Rustgevende muziek op de achtergrond kan het brein kalmeren en zo de algehele stressgevoeligheid verminderen
  • Hoortoestellen bieden geluidsverrijking en kunnen tinnitus helpen verlichten door de achtergrondgeluiden subtiel te versterken. Zo zal het bewustzijn van tinnitus verminderen en kunnen jouw hersenen zich concentreren op de geluiden die je wilt horen, in plaats van op het tinnitusgeluid.
  • Hyperbare zuurstoftherapie (dit is enkel nuttig in zeldzame gevallen)

Wat je vooral niet moet doen bij tinnitus is jezelf overmatig beschermen voor en afschermen van geluid. Dat werkt angst voor geluid alleen maar in de hand en zal op lange termijn geen positieve gevolgen hebben. Bescherm je gehoor uiteraard voldoende tijdens luide situatie (idealiter met op maat gemaakte gehoorbescherming) maar zonder je niet te vaak af van onschadelijk geluid. Vermijd bovendien overmatig gebruik van alcohol, cafeïne, nicotine en suikers, dit zijn uitlokkende factoren.

De allerbelangrijkste tip? Gun jezelf rust! Door het verminderen van stress, paniekgevoelens en algemene bezorgdheid zal je tinnitus vanzelf een stuk onderdrukt worden. “Het mooiste geluid in deze wereld, is het geluid van innerlijke rust”

Als de piep in je oor niet weggaat of je maakt je zorgen, neem je best contact op met een audioloog (Orena) of een expertisecentrum (zoals on-gehoord).

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Prof Vinck

Laat een reactie na

Deel deze post
logo orena

Algemeen nr: 09 310 86 16
Direct contact audioloog: 0471 79 37 46

Email: info@orena.be

© 2020 Orena. Alle rechten voorbehouden — Website door North Digital. Cookieverklaring – Privacyverklaring

Afspraak maken

Laat je gegevens hier na en wij bellen je terug voor een afspraak.