
Help, ik hoor een piep! Tinnitus: wat kan je doen?
Vandaag is geluid niet meer weg te denken uit ons leven: muziek, werk, Netflix, gamen, … het is amper nog muisstil rondom ons. Gehoorklachten komen daardoor steeds vaker voor. Sommige mensen horen zelfs een bepaald geluid dat er helemaal niet is. Dit heet ‘oorsuizen’ of ‘tinnitus’. Maar hoe ontstaat tinnitus eigenlijk? En wat kan je eraan doen?
Wat is tinnitus en hoe ontstaat het?
Blootstelling aan geluid kan een onzichtbare, resisterende schade opwekken, die pas later (na 24 tot 72 uur) kan leiden tot een permanente piep of ruis in het oor. Het geluid doet denken aan een hoge pieptoon, die je soms kan ervaren na een avondje stappen of het ruisgeluid van een breedbeeldtelevisie uit de tijd van toen. Dit is het eerste, fysische alarmsignaal in het brein dat zegt dat er iets fout gaat. Er is nog geen reden tot paniek! Hoe minder aandacht je schenkt aan het tinnitusgeluid, hoe minder snel dat het geluid zich zal manifesteren. Door het ontstaan van angst die je (on)bewust kan creëren, kan het tinnitusgeluid echter toenemen. Dat willen we tegengaan.

Er kunnen ook negatieve gedachten ontstaan, die worden getriggerd door de informatie die op internet te vinden is. Dit kan een onnoemelijke invloed hebben op het stille geluidje dat plots als onleefbaar wordt beschouwd. Zoek dus niet te veel informatie, dit kan verontrustend werken terwijl het probleem echt wel te verhelpen is. Tinnitus heeft twee kanten; het wordt eerst fysiologisch (gehoorprobleem) opgebouwd maar vaak hangt het ook samen met een psychologisch effect; angst voor de toename van het geluid.
De symptomen van tinnitus
Tinnitus is een symptoom, geen stoornis op zich. Maar wat zijn nu de belangrijkste eigenschappen van tinnitus? Zoals gezegd hoor je na blootstelling aan geluid voor langere tijd een hoge piep -of ruistoon in je oor. Dit is het eerste, fysische alarmsignaal in het brein dat zegt dat er iets fout gaat. Anderzijds heeft tinnitus ook een sterke psychologische component. Als je te maken krijgt met pijn, een verminderd gehoor, overmatige druk in het hoofd en/of tinnitus spreken we over een psychosomatisch probleem. Uit studies is gebleken dat hoe minder aandacht je schenkt aan het tinnitusgeluid, hoe minder het zich zal manifesteren. Door het (onbewust) creëren van angst, kan het geluid ook erger worden. Laat je dus niet opjutten door de informatie die je online vindt, maar probeer vooral rustig te blijven. Bij de meeste mensen gaat dit geluid na een bepaalde tijd ook gewoon weer weg.
Tinitus: wat kan ik doen?
Bij het plots ontstaan van één of meerdere van volgende symptomen; pijn, daling van het gehoor, een overmatige druk in het hoofd en/of tinnitus, spreken we over een psychosomatisch probleem. Er is geen reden tot paniek. Je neemt best contact op met een audioloog of een expertisecentrum (Dr. Prof Vinck van on-gehoord). De basis van het probleem aanpakken binnen een multidisciplinair team is dé oplossing.
Hoortoestellen, aangepast door een audioloog, bieden geluidsverrijking en kunnen zo tinnitus onderdrukken. In een aantal zeldzame gevallen kan ook hyperbare zuurstoftherapie aangeraden zijn. Dit is een behandeling in het ziekenhuis.
Bij een slaapproblematiek is de aanpak van beide gevallen, ongeacht wat zich als eerste voordoet, de tinnitus of de slaapproblemen, essentieel. Luisteren naar rustgevende muziek heeft een positieve, kalmerende invloed op het brein en zo ook op het slaapproces.
Jezelf overmatig beschermen voor, en afschermen van geluid, werkt angst voor geluid in de hand. Bescherm je gehoor dus zeker voldoende tijdens een te luide situatie aan de hand van op maat gemaakte gehoorbescherming), maar zonder je niet te vaak af van onschadelijk geluid. Vermijd overmatig gebruik van alcohol, cafeïne, nicotine en suikers. Dit zijn uitlokkende factoren.
En last but not least; GUN JEZELF RUST.
Als de piep in je oor niet weggaat of je maakt je zorgen, neem je best contact op met een audioloog (Orena) of een expertisecentrum (zoals on-gehoord).
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Prof Vinck
Laat een reactie na