Wat kost een hoorapparaat? - Hoorcentrum Orena
audioloog past hoorapparaat bij vrouw in hoorcentrum

Wat kost een hoorapparaat?

Wat kost een hoorapparaat? 1600 900 Hoorcentrum Orena

Hoortoestellen zijn tegenwoordig compact, comfortabel en bieden veel functies en opties. Maar wat bepaalt nu precies de kost van een hoorapparaat en is een duur apparaat daarom per se beter?

Bij de aankoop van een hoortoestel kan de prijs echter sterk verschillen en de prijskaartjes vergelijken is niet eenvoudig. Het spectrum aan modellen waaruit je kan kiezen is heel uitgebreid en welk hoorapparaat bij jou past hangt af van heel wat factoren. Bovendien verschilt ook de mate waarin je service ontvangt van hoorcentrum tot hoorcentrum.

Wat bepaalt de prijs van een hoortoestel?

In het algemeen wordt de prijs van een hoortoestel bepaald door:

  • de mate van jouw gehoorverlies en dus de sterkte van het apparaat dat jij nodig hebt
  • wat jij belangrijk vindt aan het hoorapparaat
  • de functies en modellen die daarbij horen
  • het servicepakket dat is inbegrepen
  • en de eigen bijdrage.

Hoorapparaten variëren in grootte, kleur en speciale functies. Maar hoe kies je een gehoorapparaat dat het meest voor jou geschikt is? Hieronder bespreken we de bepalende factoren die meespelen bij het kiezen van het perfecte hoorapparaat.

De mate en vorm van je gehoorverlies

Elk gehoor is anders. Afhankelijk van de mate en de vorm van het gehoorverlies komen verschillende toestellen in aanmerking. Je audioloog stelt het gehoorapparaat nauwkeurig af op jouw specifieke gehoor.

Welke functionaliteiten passen bij je levensstijl

Een tweede factor die de keuze, en dus ook de prijs, van je hoortoestel sterk beïnvloeden, is je levensstijl. Wat verwacht je dat het toestel kan? In welke situaties kom je vaak terecht? Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Ben je vaak buiten, dan is een goede windruisonderdrukking belangrijk. Personen met een actieve levensstijl en veel sociale contacten hebben baat bij een variërende microfoon en verschillende luisterprogramma’s die ook in rumoerige ruimtes een goed spraakbegrip garanderen. Een goede connectiviteit met je smartphone zorgt ervoor dat vergaderingen en telefoongesprekken een stuk aangenamer worden. Indien je veel weg bent van huis, kan een afregeling op afstand nuttig zijn. Samen met je audioloog bekijken we welke kenmerken passen bij jouw specifieke levensstijl.

Het esthetische is ook belangrijk

Een belangrijk element onder de meesten van ons is de (on)zichtbaarheid van een hoortoestel. Iemand die een in-het-oor, ook wel onzichtbaar gehoorapparaat genoemd, wil dragen, kiest uit een beperkter gamma. Als uiterlijk minder een punt is, kan je kiezen voor een luidspreker-in-het-oor apparaat, wat iets meer zichtbaar is, maar nog steeds heel subtiel.

Primeert de kwaliteit van je gehoor boven alles, en is de zichtbaarheid van je apparaat dus ondergeschikt, dan raden we aan om te kiezen voor een groter model. Bijna al deze modellen zijn intussen oplaadbaar, gedaan met batterijen dus.

widex evoke hoortoestel aanpassen via smartphone app man

Jammer genoeg zijn niet alle esthetische opties voor iedereen beschikbaar. Bij mensen met een hele smalle gehoorgang is het vaak niet mogelijk om het gehoorapparaat volledig onzichtbaar te maken. In het geval van fors gehoorverlies is een achter-het-oor gehoorapparaat soms de enige optie.

Motoriek en gebruik

Het kan zijn dat je motoriek niet meer is wat het geweest is dat kan gevolgen hebben voor het gebruik van je hoorapparaat. Denk bijvoorbeeld aan het inbrengen van een hoortoestel en het vervangen van de batterijtjes, dat kan soms wat lastiger worden. In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor een oplaadbaar systeem gekoppeld aan bijvoorbeeld een afstandsbediening. Meer uitleg hierover kan je helemaal vrijblijvend verkrijgen bij je audioloog.

Service, het belangrijkste aspect!

Maar wat ben je uiteindelijk met een hoortoestel van de beste klasse als de service na aankoop niet tegemoetkomt aan je verwachtingen? Met service wordt bedoeld; het onderhoud en de bijregeling van de hoortoestellen. Stel dat jouw hoortoestellen een flinke poetsbeurt behoeven of dat het gehoor na verloop van tijd vermindert, dan kan een levenslange service ten goede komen. Bij hoorcentrum Orena is dit één van onze belangrijkste peilers. Onder levenslange service verstaan we dat er een 5 maandelijkse controle van uw toestellen plaatsvindt. Ook bijregelingen van het toestel, na verandering van het gehoor zijn van cruciaal belang om zo optimaal mogelijk te horen. Tenslotte krijg je een vervangtoestel bij herstelling.

Jouw persoonlijke hoorspecialist helpt je graag met de keuze van een hoortoestel dat past bij je levensstijl en behoeften.

Laat een reactie na

Deel deze post
logo orena

Algemeen nr: 09 310 86 16
Direct contact audioloog: 0471 79 37 46

Email: info@orena.be

© 2020 Orena. Alle rechten voorbehouden — Website door North Digital. Cookieverklaring – Privacyverklaring

Afspraak maken

Laat je gegevens hier na en wij bellen je terug voor een afspraak.